На гости на Станислав, Слава и Сами

 Последната събота сутрин със Софи прекарахме в дома на Станислав, Слава и малкия Сами. Още от вратата ни посрещна вълшебната миризма на бе...

 Последната събота сутрин със Софи прекарахме в дома на Станислав, Слава и малкия Сами. Още от вратата ни посрещна вълшебната миризма на бебе и топло кафе - комбинация, с която не всяка къща може да се похвали :)) Питахме какво не искат да снимаме и отговорът им не закъсня - "Коридорът не е готов... Мислим го още." Стаси и Слава правят почти всичко сами и с право можем да ги наречем DIY семейство. Тя рови неуморно в интернет, а той изпълнява всяко желание.

ХОЛ


Когато напускат стария си апартамент в центъра на града, Стаси и Слава грабват канапето, масата за хранене, матрак, телевизор, хладилник, готварска печка и кафе машина. Така новият им дом е готов за живеене и може търпеливо да изчака всеки детайл да бъде пипнат, когато му дойде редът. 

Първото, което правят е да си пуснат по едно кафе - "Кой може да боядисва без кафе..." казва тя, като признава и за тежкия си характер сутрин. Така, докато боядисват стената и пода в цвят шоколад, им идва и първата идея за DIY проект - дървена табела с надпис "I drink coffee for your protection".


Неминуемо, още с влизането в хола им, погледът ти се заковава върху огромната буква S. На една от годишнините си Стаси и Слава решават да си направят този подарък. Тя отново се заравя в различни сайтове и на финала се спира на фирма, която се съгласява да изработи буквата за тях. Производителят толкова харесва идеята и творението си, че включва буквата в каталога си. "Сега можеш да си купиш нашата идея, забавно, нали :))" - казва Слава.


Сандъкът и червената маса също са с интересна история. Двойката била на тайна мисия на тавана в стария си блок. Открили ги там в окаяно състояние и решили да потърсят собствениците. Съответните нямали нищо против Стаси и Слава да ги отърват от тях. Двамата запретнали ръкави и ги спасили от разпадане. "Разказаха ни, че масата я е проектирал главният архитект на Софийската библиотека и ние решихме да запазим наследството, а и е от масивно дърво, което си е рядкост" - казва той. До този момент я харесвах, сега вече я разглеждам с още по-голям интерес, признавам аз.



На излизане от хола ги попитахме и за малката масичка, върху която седеше така важното за семейството кафе: "Те я един от първите опити за трансфериране на изображения върху дърво. Адски обичаме яката френска типография и си намерихме тази щампа, която оразмерихме и пренесохме. От тогава аз лично като видя нещо дървено, ме засърбяват ръцете да го щамповам. Направихме адски много неща... Предполагам, че просто обичаме вещите ни да имат характер" - споделя Стаси. 


СПАЛНЯ СТАНИСЛАВ И СЛАВА



Спалнята им е приказна. Светла и уютна, пълна с десетки вълшебни предмети. Слава ни показа стари гримове на майка си, които харесва заради странните опаковки. Той ни разказа за скрина със знамето: "Изнамерихме един отдавна забравен стар, черен, чамов скрин, който усилено мразехме, но решихме, че щяхме да го обичаме ако беше от Лондон. След адски прецизни сметки и супер сложно облепяне с шаблон го направихме брит. След това сложихме и месингови дръжки, за да се връзват с цялата винтидж визия."


Самата им спалня е направена от палета, което се оказало не лека задача, но било сбъдната мечта. От двете й страни намерили мястото си нейният и неговият гардероб, отново направени от тях самите. "Решихме, че няма как с такова легло да имаме обикновени гардероби и те също трябва да са в карго стилистика, затова върху ПДЧ-то залепих 4мм шперплат, сложих дъски по краищата, за да има някакъв релеф и направих дръжките от въже. След като им направихме и щампите си заприличаха на гигантски карго контейнери"




"А куфарът?" - питам аз.
"Куфарът, срам не срам, го открихме в центъра.... до едни кофи. Много ни хареса, но искахме да му придадем характер. Затова намерихме много яки винтидж стикери на хотели от цял свят и го облепихме, все едно е пътувал до всички тях" - разказва той.




СПАЛНЯ САМИ




Стаята на малкия мъж е решена в синьо и бежово. И в нея не липсват приказни елементи - стар кантар, възглавница на калинки от детството на Слава, послания от мама и татко в рамки, прекрасна лампа със син кабел от братовчедката на Стаси. От всеки ъгъл, от всяка вещ струи спокойствие и е видно, че малчуганът ще има детство за чудо и приказ. 



Макар цялото спокойствие и прекрасната атмосфера в стаята на най-малкия член на семейството и тук витаят спомени за сложен DIY проект. Стаси споделя: "Най-голям зор видяхме с рисуването на зиг-зага. Тук приложих правилото за най-малък общ делител, за да изчисля колко дълги трябва да са линиите, колко да са дебели и къде да са точките, за да имаме пълна симетрия. След това отново шаблони с тиксо и мацнахме тъмния цвят".
А?! Не само, че не го разбрахме, но вече съм сигурна, че не бихме се и справили.




БАНЯ




За надписа в банята си се шегуват, че е там, за да им напомня да не се къпят с дрехи. Както казахме - надписи дебнат от всякъде.



ТОАЛЕТНА



Вероятно едно от последните неща, които са пипнали в дома си е била допълнителната тоалетна. Разказаха ни, че била в ужасно състояние и на тях им се сторило прекрасна идея да си спестят време и усилия, като вместо да я ремонтират я облепят с комикси на Marvel. По-интересното от супер героите обаче, беше държачът за тоалетна хартия. "Всъщност това е първият модел моментален фотоапарат на Полароид пускан на пазара. Купихме си го от Мюнхен... У нас няма такива готини неща". За съжаление да!

Тръгнахме си инспирирани и дори решихме да се отбием в един магазин за винтидж мебели. Макар да съм била не веднъж в този дом всеки път успявам да открия по нещо ново за мен. Често се чудя, какъв е смисълът да си купуваш вази, килимчета, свещници, кутийки без идея какво ще държиш в тях и всякакви други реално ненужни неща. Неща, без които определено можеш. Вярвам, че ако всичко това ти носи радост, а след време и спомени е абсолютно задължително да го правиш.

Ако и ти имаш приказен дом, можеш да ни поканиш да го снимаме, като ни изпратиш няколко снимки на hi.starry.gradski@abv.bg.


снимки : София Крачанова

7 comments

  1. Браво, страхотен апартамент! :)

    ОтговорИзтриване
  2. По какъв начин се правят щампите и как се слагат на мебелите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се постараем да разберем и скоро да ви споделим :))

      Изтриване
  3. Само не разбрах защо всичките надписи, включително и пожеланията на родителите в рамки, са на английски - живеем на Острова или просто защото е модерно?

    ОтговорИзтриване
  4. уникално жилище направо магическо личи си ме не са отишли и накупили мебелите а са вложили страст и въображение като творец бих казала това е дом мечта наистина са се справили прекрасно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен дом личи си че е граден с много любов и креативност :) дано скоро имаме възможността да видим и терасата за която се спомена.
    Още веднъж комплименти :)

    ОтговорИзтриване