Лазаня Болонезе с Кралски печурки

Навън е студено и ти се яде нещо вкусно и стоплящо. Затваряй се вкъщи, обличай пижамата и си сътвори една малка Италия. Рецептите, които сме...

Навън е студено и ти се яде нещо вкусно и стоплящо. Затваряй се вкъщи, обличай пижамата и си сътвори една малка Италия. Рецептите, които сме ти избрали за следващите няколко седмици са изпробвани и направо подкосяват крака!


Лазаня Болонезе с Кралски печурки

Любимата лазаня никога не е била по-божествена, когато към нея прибавиш и кралски печурки.

Необходими продукти:
-8 кралски печурки
-кори за лазаня
-доматен сос 
-пармезан или кашкавал
-зехтин
-черен пипер на вкус
-червен пипер на вкус
-кимион на зърна
-1 връзка магданоз
-босилек пресен
-3 скилидки чесън 
-сол
-500 грама кайма смес
-една глава лук
-един морков
-няколко чери домата
-една чаша червено вино

За сос бешамел:
-2 супени лъжици брашно
-2 супени лъжици зехтин (или масло)
-2 чаени чаши прясно мляко

Корите за лазаня се пускат за няколко минути във вряща вода. Важно е водата да е вряща, за да не залепнат една за друга или за дъното на съда. Изваждат се и се оставят да изстинат. В тиган се загрява зехтин, след което се запържват лука и моркова с кралските печурки. Добавя се черен и червен пипер и каймата с виното. Прибавяме скилидките чесън, както и кимиона, а най-накрая слагаме босилека, магданоза и доматения сос. Доматеният сос спира процеса на готвене и за това е важно да бъде сложен накрая, когато всички останали съставки са вече готови. Преместваме плънката от котлона и се захващаме със сос Бешамел. Много хора се страхуват от този основен сос, но в интерес на истината той далеч не е толкова сложен, колкото звучи. Класическият сос Бешамел се прави с масло, но в случая ние ще използваме зехтин, тъй като повече подхожда като аромат за ястието. Брашното се запържва в зехтина. Щом придобие златист цвят се добавя млякото на няколко малки порции при непрекъснато бъркане. Важно е млякото да е топло. Готви се няколко минути до сгъстяване. Взимаме правоъгълна тавичка и я намазваме със зехтин след което нареждаме корите една до друга. Върху всяка кора поливаме от бешамела и слагаме от плънката като накрая добавяме кашкавала. Така редим кора след кора, докато свършат. Изливаме целия сос върху лазанята и поръсваме обилно с кашкавал. Печем на предварително загрята на 180-200 градуса фурна без вентилатор.



За Стари Градски подготви Цвет

1 comments