Блог гост
Начална страница
Питки с мая, пармезан и маково семе
0:18
Продукти за около 10 питки:
1 кубче мая
500 мл топла вода
около 1 кг (може и повече) брашно тип 500
150 г краве масло
50 мл зехтин
100 г настърган пармезан
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 жълтъка маково семе за поръсване
Слагам маята във водата, сипвам захарта и разбивам добре с ръка. Слагам я на топло. След около 20 минути, когато по повърхността започнат да се образуват балончета е готова. Сипвам брашното, разтопеното масло, зехтина, солта и пармезана. Омесвам меко тесто. В зависимост от брашното може да се наложи да добавя малко вода . Купата покривам със стреч фолио и я оставям пак на топло да втаса (около час). Когато е увеличило обема си двойно натискам с пръст в средата и тестото спада. Откъсвам една част от тестото и оформям питки. Поставям ги в набрашнена тава и намазвам с предварително разбитите жълтъци с малко зехтин. Поръсвам с маковото семе. Оставям питките на стайна температура или до печката 30 минути. Пускам фурната на 160 градуса и пека около 40 минути. Топъл хляб не се реже! Когато изстинат малко, може да се намажат с масло и да се направят сандвичи, или просто да се хапват без нищо :). Не се притеснявайте ако останат и изсъхнат леко. Може малко да се намокрят и да се пуснат във микровълнова за 20 секунди или да се нарежат за брускети за салата или супи.
за Стари Градски подготви Дико Томчев


0 comments