16 неща, които не знаеш за ветеринарните лекари

Има няколко образа в очите на хората за ветеринарния лекар. Единият е, че това е дебел чичо с просташки маниери, носещ всичко, което едно жи...

Има няколко образа в очите на хората за ветеринарния лекар. Единият е, че това е дебел чичо с просташки маниери, носещ всичко, което едно животно може да отдели по тялото си. От косми до урина и повръщано и разбира се, силно намирисващ на чесън и ... лайна. Другият образ е на зловещ инквизитор, който се къпе в злато и пари, присвоени от хора, които искат да помогнат на животно. По някаква причина това се смята, че трябва да се случва безплатно. Защо подобни безплатни услуги не се искат да речем за ремонт на коли или пералня, фризура или просто хапване в закусвалня за мен е мистерия. Третият образ е най-романтичен. Това е образът на мъжката фея, която спасява кученца и котенца, прави го денонощно, няма личен живот, трябва да е винаги на линия и е готова да ви изслуша с усмивка, въпреки че часът е 23:30, а Рони всъщност не е акал от 4 дни.



KAWAII-DESU-SATAN.TUMBLR.COM

1. Ветеринарните лекари не са винаги мъже. Трябва да знаете, че подминавайки всеки ветеринарен лекар от женски пол с търсещи очи и репликата „Къде е доктора“ ще си навлечете доста ненавист, която лекарката няма да забрави и това завинаги ще дамгоса взаимоотношенията ви. Ако разбира се, докторицата пожелае някога да комуникира с вас. Ever! Неведнъж са ме наричали „сестричката“. Всъщност приятен факт е, че това е една от най-бързо, очевидно и мащабно феминизиращите се професии в света. Съвсем скоро да срещнете мъж ветеринарен лекар ще е като да видите последния носорог на планетата. Така че опичайте си акъла!



WWW.TUMBLR.COM

2. Ветеринарните лекари се дразнят доста, когато по средата на прегледа телефонът ви звънне. Както твърде вероятно и вие, особено когато работите или се занимавате с нещо, към което подхождате с особено внимание и концентрация. Лекарят наистина не се вълнува, че сте излезли по работа и ще се върнете след час. Или че вече сте се чули с Мими и сте уточнили всичко, всич-ко! А най-любимото е „Не мога да говоря сега“, отсреща питат нещо и следва: „Абе, не мога да говоря сега, с кучето сме на лекар. Да, Рони. Да, бе, дето ти казах вчера. Да. Да. Ами не, не е по-добре и днес вече го докарахме. Да, да, точно ни преглеждат. Не, още не знаем какво му е. Не. Да, взеха му кръв...“. Случвало ми се е да излизам по време на тоя диалог, дето не можете да го водите, но пък се проточва 10 минути.



giphy.com

3. На ветеринарния лекар ще му се иска да ви гръмне една главичка, за да престанете да квичите в ушите му, докато взима кръв на животното ви или му мери температурата. Незнайно защо хората си мислят, че докато пищят „НЯМА, САРА, НЯМА! НЯМА, МАМИ! НЯМАНЯМАНЯМА! НЯЯЯЯМА, САРИЧКА! НЯМА! НЯМАНЯМАНЯМАНЯМА!“ това успокоява кучето или котката. Животното е достатъчно стресирано, че е в ненавидната му обстановка. Миризми, други животни, некви уроди му чоплят от носа до задника. Не, сериозно! Животното е паникьосано в 80% от случаите и тия писъци само влошават нещата. Нито кучето, нито котката знаят какво е „няма“. Те разчитат на интонацията ви. И когато това са крясъци във високия, нискочестотния диапазон, за тях това е „въздушна опасност“ на Гражданска защита. От една страна разкатавате фамилията на собственото си животно, с което манипулациите стават още по-тегави. Oт друга страна пробивате тъпанчевата мембрана на лекаря, което никога, никога, никога не е добра идея. Писъците в ухо особено много изнервят лекарите, животното усеща и това, още повече се изнервя, още повече шава и вие вдигате с един полутон крясъците, докато накрая някой кърви, всички крещите, котката е под ехографа и отказва да излезе от там доброволно, а 40 минути по-късно не сте напреднали нито с прегледа, нито с манипулациите.



WWW.REDDIT.COM

4. Ветеринарният лекар обожава работата си. Ако искате да го видите, най-сигурно е, че ще го намерите на работното му място. Той не е там само понякога, когато обикновено спи. Ако работното му време приключва в 20:00, то той няма да е напуснал клиниката по-рано от 20:45. Това е важно да се има предвид, в случай че имате среща с ветеринарен лекар, някаква уговорка и/или ангажимент. Той ще дойде по-късно, ще е изпуснал половината филм, встъпителните слова или предястието. А когато дойде ще е адски уморен, ще блее в нищото, но за сметка на това ще проведе около 12 телефонни разговора с пациенти.



GIFS-FOR-THE-MASSES.TUMBLR.COM

5. Ветеринарният лекар е прекрасен, сладур, малко луд, помага и обича Рони, но не е Господ. Не е реално след 3 седмици чакане да му мине и вече когато нещата стават страшни, кучето е в гърч, дехидратирано и с хлътнали очи и да има очаквания за чудеса. Има много процеси в тялото на животното, които лекарят, а ако ще той да е на д-р Хаус на котката личния ветеринарен лекар не могат да се преборят, спрат или върнат в изходна позиция. Една от най-радостните за лекаря причини да го посетите е профилактиката.

6. Ветеринарният лекар е нормален човек. Той има и нормални дрехи, не само униформа. А понякога под нея има пиърсинг и татуировки. Някои от ветеринарните лекари като малки са били от The cool kids. Лекарят не е задължително сухар, с огромни очила с рогови рамки, който за външния си вид полага само старанието да се среши на път. Ветеринарните лекари обичат да карат ски, сноуборд, да се гмуркат, да скачат с бънджи, да карат бързи коли, да свирят на китара, да играят на нинтендо. Даже част от софийските ветеринарни лекари всяка седмица играят мачлета. Понякога пък просто седят на дивана и си четат книжка. Противно на разбиранията и лекарите излизат да се забавляват. Верно, рядко, но им се случва, така че ако случайно срещнете своя доктор, развихрен на някое парти или пиещ коктейл на плажа не се дръжте така все едно сте видели извънземно, все пак и вие сте на това парти и ви е приятно, а може да сте банкер. При това известен.

7. Домашните любимци на ветеринарният лекар обикновено са животни, които никой друг не би поискал. В дома му ще видите котка без крак, котка без око или без очи изобщо, куче с 4 генетични заболявания, които налагат 12 операции, парализирана котка и още, и още. В много редки случаи животното е само едно. Добре е ако бройката е под 4 всъщност. Това обикновено са зарязани животни в клиниката, в която работят или такива, които някой е поискал да евтаназират, защото им мирише устата или защото са съсипали мебелите у дома.



8. Ветеринарният лекар разговаря с пациентите си. Може и това да не се случва пред вас, но оставите ли животното в клиниката ще забележите лекарите често около клетките да обсъждат със Съни нейното ако или кашлицата на котката в горната клетка. Понякога ще ги чуете да им пеят, а най-редовно те просто са гушнати и нещо си бъбрят. Проблемът е, че хем им е по-приятно, хем по-добре им се получава с животните.



LOSINGLUCKYNUMBERS.TUMBLR.COM

9. Ветеринарните лекари ядат месо. Да, има такива, които са вегетарианци или вегани, но не са правило. В това няма никаква драма и е странно, когато някой се изненада, но ето че това е животът. Всъщност ветеринарните лекари са с висока трапезна култура, а повечето са отлични кулинари и месото е сериозна част от менюто им.



DRAKE-RAMORAY.TUMBLR.COM

10. Ветеринарните лекари се гнусят от хора. Лесно ще ги накарате да потънат в задника на крава, да обработят абсцес на котка с давност 8 дни, да разгледат в детайли зачервените топки на пудел и да бъркат в устата на 15 годишна болонка, от която смрад би починал и обслужващият септични ями. Но ако ги накарате да обработят рана на човек, да му извадят трънче или да разгледат обрива му ще ги видите да кривят лицето си в опити да проконтролират позивите да повърнат. Най-вероятно ще ви дадат тампон с йод или риванол с два пръста и ще ви пратят сами да се оправяте.



SOLETSTALKABOUT.COM

11. Ветеринарните лекари не са учили хуманна медицина, но разбират когато човешки доктор им говори и осъзнават прекрасно процесите в човешкото тяло, но никога не се месят, където не им е работата. За разлика от обратния процес. Дали в основата на това е в самочувствието, дали е друго не знам. Но ветеринарният лекар няма да си позволи да ви изпише терапия за проблемите на сестра ви с ушите. За сметка на това доста хуманни лекари ще ви връчат хапове за сиамската ви котка. Ветеринарните лекари също така ползват доста хуманни препарати и изписват голям набор от такива. Но трябва да знаете, че когато фармацевтът ви каже „Ама тая доза е твърде висока за дакел“ и поиска от вас да се обадите на доктора ви, то той ще се вбеси. А това е по-добрия вариант. Защото фармацевтът може просто да си позволи да коригира дозите на лекаря и така да прецака цялото лечение на животното.

12. Ветеринарният лекар рядко почива през деня. Това обикновено е почивка за 10 минути, през които да изяде набързо сандвича си, пък и било то в 16:30 ч., да изпуши една цигара, да допие кафето си или ей така, просто да гледа тъпо, да преглътне всичко случило се до момента през деня му и да отдъхне. Тези 10 минути и може би още 2 по 10 ако има късмет са цялата му почивка за деня, в който е тичал напред назад, мислил и взимал решения, говорил, оперирал, интубирал, преглеждал, спорил, изписвал терапия, слагал абокати, мерил температури, ехографии, кръвни проби, промивал е раните си от ухапване и бърсал повърнато. Ако застанете до него с усмивка и с репликата „Може ли да ви попитам нещо?“ докторът ще се вбеси или поне ще бъде обладан от мисли за самоубийство. Въпросите ви може и да не са кой знае колко сложни, но ветеринарният лекар се отнася сериозно към работата си и ще се концентрира, за да ви е в помощ, за да е изчерпателен и коректен. С което почивката му отива по дяволите. Ако видите някъде седнал лекар, който преглъща сандвич или гледа с празен поглед, моля ви, подминете го или просто изчакайте. Само 10 минути.



giphy.com
13. Ветеринарният лекар не обича да говори за работа в свободното си време. Когато е на маса няма да се зарадва на въпроси от типа „Абе, така и така си тука, абе котката на майка ми от 2 седмици...“. Оставете човека да си изпие бирата. Работното му време е свършило. За сметка на това, яви ли се още един ветеринарен лекар в компанията, двамата ще се сдушат бързо, ще се отделят и цяла вечер ще си говорят за работа и то с плам, с който никой футболен запалянко не обсъжда мачлето на Арсенал от снощи. Ще се пробвате да смените темата, да привлечете вниманието им. Те ще ви погледнат с досада и ще се върнат на разговорите за луди клиенти, куриози и триплетна остеотомия.
14. Ветеринарните лекари се профилират. Свърши вече тая със специалистите по всичко. Всеки лекар си избира тема, която го влече и задълбава в нея. Ортопедия, дерматология, вътрешни болести, инфекциозни болести, офталмология... Това е едно от най-хубавите неща, които са се случили на ветеринарната медицина последните 10 години. Това е и повод за вътрешноведомствен хумор. Ветеринарният дерматолог често предлага на ветеринарния ортопед услугите си, защото в 90% от случаите ортопедите са плешиви. За сметка на това, плешивите често пращат дерматолозите да си лекуват акне и обриви, защото смятат профила им за адски скучен.



WWW.REDDIT.COM

15. Ветеринарният лекар изживява всяка евтаназия. С това не се свиква. Често хората си мислят, че това за нас е ежедневие, че не ни пука и че го правим с лекотата, с която си забъркваме кафе. Да, често лекарят предлага тази крачка. Да, той го извършва. Но страдаме за всеки пациент, понякога плачем за тях, а аз, например им пея тихичко и ги галя, докато животът си отива. Дали по този начин успокоявам тях или себе си не мога да кажа, но моментът, в който животното поема за последно дъх за нас също е мъчителен. Та не се сърдете на доктора, ако ви отпрати гневно, защото искате евтаназия за кучето ви, защото мирише.

16. Ветеринарните лекари са адски цинични и обожават черния хумор. Често приближават границата с прекаленото или просташкото твърде много, а понякога направо ще си я прескочат с кеф. От тях ще чуете най-гнусните вицове, най-гадните истории и ще се смеят с широко отворена уста на неща, които са смущаващо далеч от добрия вкус и политическата коректност. Но и това все някой трябва да го прави.

За Стари Градски отговори ветеринарният лекар Козата Ани

от клиника Добро Хрумване

7 comments

  1. Статията ми хареса, но защо е тази омраза към хората ?! В повечето точки се споменава как мразите хората и колко много ви дразним. И да, знам че понякога прекаляваме с въпросите, но колкото повече обяснявате какви манипулации извършвате на любимците ни, толкова по-спокойни сме и следователно разпитваме по-малко, а вие трупате точки и си създавате образ на внимателен и загрижен лекар.
    Много уважавам професията и ви се възхищавам, но не искам да ме мразите за това, че се притеснявам за кучето ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто е казано пресилено. Аз обожавам да обяснявам на стопаните за какво иде реч, но само когато насреща виждам уважение. В много случаи хората са неблагодарни, обиждат ни и ни лъжат. Поставят под въпрос професионализма ни и от трети лица разбираме, че сме били адски некадърни, защото йоркито им изквичало, когато сме го боцнали с иглата. Не намразваме хората, защото са хора, а заради отвратителното им отношение. За щастие има и страхотни стопани

      Изтриване
    2. Не виждам омраза към хората, преигравате.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм съгласна, че всички ветеринари обичат животните или работата си. Тъжно, но факт - виждала съм и познавам повече "конски доктори" (казвам го без лоши чувства, защото аз самият съм такъв), които мразят работата си и не понасят животните или дори ги е страх от тях.

    ОтговорИзтриване
  4. М.Георгиева10 май 2016 г. в 15:22

    Да не всички са мъже,има ни и нас.Може би, защото е за градски легенди,но истината е ,че истинските ветеринарни лекари се учат да лекуват от змията ,през коня,камилата ,агнето ,хипопотама,тигъра....и щъркела,та чак до хамстери,зайчета ,кучета и котки..Не се лъжете,статията ми хареса,но ветеринарите лекуват всички животни и истинските такива се засягат не ,когато ги нарекат конски доктор,а кучешки или котешки такъв.Стопаните на всички останали животни също се тревожат и участват в процеса на лечение ,но не мяукат заедно с котката и изживяват евтаназията заедно с доктора...Усмихнати разходки!

    ОтговорИзтриване