Класическо пене болонезе

Класическо пене болонезе може да се приготви и с друга паста, например фетучини, спагети или талятели. за Bon Apeti Magazine, photo credit...

Класическо пене болонезе може да се приготви и с друга паста, например фетучини, спагети или талятели.



за Bon Apeti Magazine, photo credits Тихомир Илиев, chef Дико Томчев

Необходими продукти за 4 порции:
500 г пене
400 г телешка кайма
200 г бекон или панчета
100 г кромид лук
100 г моркови
1 скилидка чесън
1 ч л захар
150 мл червено вино
400 г домати консерва
½ вр магданоз
5-6 листа босилек
сол и пипер на вкус
200 мл олио
130 г настърган пармезан
чери доматчета и стръкове босилек за украса

Как го приготвям: Нарязвам лука и морковите на малки кубчета, задушавам с около 100 мл олио. След 3-4 минути добавям каймата, бекона на кубчета и накълцания чесън, след което бъркам енергично 5-6 минути, докато стане на малки бучки. Когато се задуши и остане на мазнина добавям виното. След като виното се изпари добавям пасираните домати, захарта и 200 мл вода. Оставям на бавен огън, като бъркам от време на време за около час. Слагам накълцаните подправки и овкусявам, ако е нужно със сол и черен пипер. Малко преди да е готов сосът, в друг съд слагам около 2 литра вода да заври. Пастата сварявам до състояние „ал денте“ – жилава, но не сурова, след което прецеждам и „мятам“ в соса. Разбърквам добре, като слагам половината пармезан в соса, за да се разтопи. При поднасянето поръсвам с останалия пармезан индивидуално и поставям по едно разполовено чери и листо босилек.

за Стари Градски подготви Дико Томчев 

0 comments