16 неща, които не знаеш за DJ-те

Не знам дали ще ги докарам до 16, но има доста неща, които не знаете за DJ-те и те са: 1. Всъщност DJ-ството си е сериозна работа, която с...

Не знам дали ще ги докарам до 16, но има доста неща, които не знаете за DJ-те и те са:

1. Всъщност DJ-ството си е сериозна работа, която се простира далеч над 8 часа на ден. На първо място е работата в клуба – няколко часа при високи нива на звука, обикновено в задимено- задушевна обстановка и голям стрес. Никой промоутър или собственик на клуб обаче не раздава кисело мляко и газирана вода срещу вредния труд. Сериозно – когато за вас нощта свършва и съвсем безгрижно се отправяте към някой афтър или към леглото – ние имаме да събираме техника, след което често спим по 3-4 часа, а след това скачаме на колата и караме по 4-500 км до партито на следващия ден.


HTTP://TWODUMBGIRLS.TUMBLR.COM/

2. Добрият DJ трябва да има поне заслужена четворка по физика и математика, да не говоря, че да си отличник по тези дисциплини помага много. Задължително трябва да има понятие от неща като децибели, звуково налягане, херци, честота на семплиране, хедруум, средна и пикова мощност. Това са само някои от нещата, които не само трябва добре да познава, а и да може да приложи конкретно за “клуба” в който е поканен да пуска.


FUCKYEAHFLUIDDYNAMICS.TUMBLR.COM

3. DJ-ят е добър профайлър – разчита посланията на външността. Например – онзи чичак от второто сепаре с дискретната охрана около него е изял един дебел телешки стек и сега му трябват поне 90 минути за да дойде в настроение за танци, тази група от 6 момичета в средата е готова на всичко за да се забавлява на всяка цена и то веднага, онзи кисел гъзар отзад е тук само да гледа и да набелязва цели и т.н.


INCOGNITOSUSIE.TUMBLR.COM

4. Тук естествено идва и следващото качество на добрия DJ – той е едновременно пастор, менталист и мастър джедай, защото неясно как вкарва всичките тези хора, които предварително е профилирал в един и същ филм и ритъм – магията на партито.


LAUGHABLEGIFS.TUMBLR.COM

5. Всеизвестно е, че DJ-ите не обичат музикални желания от публиката. Ще се опитам да ви обясня защо. Колкото и да ви се струва невероятно всеки добър DJ има в главата си някакъв генерален план как ще се развие вечерта и как ще накара всички да са на вълната, когато трябва. И например, когато си нагазил в дълбокото и всички те следват, идва някоя дама, обикновено току-що влязла от кой знае къде и с изключителен ентусиазъм и гордост ти показва парче от шазама, което да й пуснеш. Няма как да стане – нали знаете какво си мисли автомонтьорът, когато му даваш полупрофесионални насоки от рода на “Мисля, че е от водната помпа, ама може да е и от генерацията”.

6. DJ-те не обичат “вътрешните” безмислени разговори от рода на: “Брат, снощи се върнах от Лондон (Берлин, Ибиса, Ню Йорк) и там за какво става въпрос – не е истина.” Ясно е, че си уцелил промоция на някоя нискобюджетка, ял си сандвичи и “донер кебап” и си чакал 2 часа за да влезеш в някой средностатистически туристически клуб, така, че ...


TRAVEL-GIFS.TUMBLR.COM

7. Не си мислете, че като дойдете с някое мега куул парче, изкопано от RA Top 50 и въоръжени с репликата “Ей тва ако го пуснеш сега, ще разцепиш здраво.”, ще се издигнете в очите на резидента на клуба. Както се казва “На краставичар …”

8. За да е на ниво DJ-ят прослушва над 4-500 парчета на седмица. Обикновено те минават през няколко цедки – 10 секундната – това да, това не, подробната – отбелязване със звездички и супер подробната – слушане на саунд с подробни коментари. Накрая, ако си извадил 10-на парчета от целия огромен поток си направо късметлия.


THOMASRHETT.COM

9. Колкото и да е невероятно DJ-ят не е професионален алкохолик – не му предлагай постоянно да го черпиш.


WWW.REACTIONGIFS.COM

10. Всеки DJ е номер едно в собствената си класация. Това мнение се изгражда обикновено още в първия месец на “активно” пускане. Имаш зад гърба си 2 – 3 афтъра, 1 – 2 рождени дни със средна посещаемост от между 4 и 8 души и всеки път има поне 3 – 4, които ти казват с потупване по рамото “Копеле, ти си най-добрият.” Нормално е да започнеш да си вярваш ;)

11. DJ-те обичат клюката от бизнеса. Винаги и по всяко време се обсъждат колеги – какво са пуснали, защо са го пуснали и кога са го пуснали. Например: “И той ги подкарал още от 12 направо с техното” или “Ееее гледай сега ‘кво прави – само ги мъчи – няма да пусне един Марк Найт да им даде малко радост.” Това естествено се коментира, изхождайки от позицията, описана в по-горната точка.


BELIEVING-IN-ONE-LOVE.TUMBLR.COM

12. Добрият DJ владее раздвоението на личността. За какво става дума – може да са ти са случили всякакви невероятни и гадни неща – да са ти откраднали лаптопа, да си имал проблеми с гаджето, да си спал накриво – всичко това остава на входа на клуба. Ако застанеш с подобна негативна енергия на пулта – след 30 мин тя се предава на хората и те изпадат в лека до средна меланхолична депресия.

13. 100% от DJ-те от старата школа могат да мискират наистина. Просто нямаше как да накараш грамофоните или CD плейърите сами да “вкарват” парчетата едно в друго. Трябваше да се миксира, да му се не види.


WWW.REDDIT.COM

14. DJ-те слушат и друга музика – имам предвид не само тази, с която работят. Или поне някои от тях. Например – ето част от музиката в колата ми – The Commodores, Stevie Wonder, Monkey Fields на Mezzoforte, Pink Floyd, Jestofunk, Funkadelic. Твърдо вярвам, че няма как да разбереш Robert Hood или Jeff Mills, ако нямаш понятие от фънк.


REBLOGGY.COM

15. Как можеш да накараш двата канала на грамофона да свирят с еднакво ниво и да не изчезват. Много просто – леко наплюнчваш дозата на грамофона.

16. И последната тайна – как след като практически си слушал и пускал парчетата по стотици пъти, отново и отново заставаш зад пулта всеки уикенд? Това дори и след 25 години не мога да ви го обясня. Може би .. It’s all about the music?

Някои от тези истини бяха подсказани от Ясен Петров.

Написал за Стари Градски:



DJ Steven от Metropolis

8 comments

  1. "4-500 парчета на седмица" Това ако се преслушва на плочи сигурно ?
    аз прецъквам по 800-900 на ден, от които остават по 10-20 в най-добрия случай !
    Говорим само от хаус примерно, че там е най-лесно ;)

    ОтговорИзтриване
  2. “Копеле, ти си най-добрият.”

    ОтговорИзтриване
  3. МММММ ДАМММ ;) https://www.facebook.com/DjLiteOfficial/

    ОтговорИзтриване
  4. Клубни Дж с лопата да ги ринеш. Парти Дж е нещо много по сериозно и тези 16 опции са поне 32 при тях.

    ОтговорИзтриване
  5. https://www.youtube.com/channel/UCUY7X-wd2QrUQCkiwqtSsLw
    its all about music

    ОтговорИзтриване