Мисия "под наем", пост 3: ТаблаТА

Здравейте! Дойде време и за обещаният DIY пост, а именно - как сами да направите мечтаната си табла за легло. Едно пояснение: Тук ще да...



Здравейте! Дойде време и за обещаният DIY пост, а именно - как сами да направите мечтаната си табла за легло.

Едно пояснение: Тук ще дам съвети как да направите като нашата или подобна табла с геометрична шарка. Естествено, възможностите са ужасно много и ако се чудите с какво да запълните пространството зад леглото ви, обърнете се към любимите Pinterest и tumblr за идеи.

1. Избиране на геометричен мотив

Тук трябва добре да прецените собствените си възможности. Първоначално бях харесала много по-сложен дизайн за шарка на таблата за легло. Както можете да се сетите - нито измислих как да си измайсторя шаблона, нито успях да премеря правилно... абе, мазало. Поради което бързо промених идеята си с по-проста - шарка тип "рибена кост" в сиво и бяло.

Ако си харесате по-сложен дизайн, можете да се обърнете към всяка една печатница да ви направи шаблон. Само внимавайте, когато оразмерявате файловете си, защото и там се бърка също толкова колкото с линията и молива.

2. Повърхността и нейната обработка
Имах късмет, че разполагам със стара табла за легло, която се оказа и подходящ размер. Както вече знаете, тя е останала от детското ми креватче, грижливо прибрана на тавана.

Ако нямате: най-лесно (и евтино) ще бъде да отидете в строителен магазин и да изберете най-евтино дърво или талашит, който имат. Ако го имат в големи размери - помолете да ви отрежат. Ако са на стандартни дъски - можете и сами да си сковете. Вторият вариант, според мен, би направил таблата и цели проект много по-сантиментални.

На снимката виждате първоначалния цвят на таблата за леглото - гнусно кафяво (благодарности на този приятел, който работи доста по-добре от мен с инструменти). Ако вече имате табла, която искате да използвате отново, но тя е боядисана, свалете боята с шкурка, защото няма да хване новата боя. Не е задължително напълно да сваляте целия цвят. Нужно е повърхността да е достатъчно грапава, за да хване боята. Това е задължително ако дървото или талашита са боядисани с боя "гланц". Ако е матова боя или "сатен" - ще хване и без да се шкури.

3. Боята
Препоръчвам боя на водна основа за дърво. Винаги! Това е най-евтиното решение. Боята на водна основа е много покривна, съхне бързо и може да се мие без проблем, след като веднъж изсъхне. Предлага се във всички цветове, както останалите бои. Има лак, мат и сатен вариант.

В моя случай използвах една кофичка бяла боя, която тонирах сива с черен пигмент. Това също е много евтин вариант, ако залагате на прости цветове. Ако искате може и да експериментирате да смесите нещо по-ярко, но не забравяйте, че веднъж сбъркате ли - цялата боя е за хвърляне. Добавяйте пигмента по малко и разбърквайте хубаво между всяко добавяне, за да сте сигурни в цвета, който постигате.

Боядисването (4 ръце) и изсъхването на таблата отне точно половин ден. Боята на водна основа съхне толкова бързо, че повърхността е готова за втора ръка почти веднага след като нанесете първата.

4. Шаблонът
Сметките и измерването не са силната ми страна. Никога не са били. Преди да започна тази точка, искам специално да благодаря на една приятелка, без чиято помощ този шаблон нямаше да го има.

Шарката на таблата ни беше достатъчно лесна, че да измерим единствено първоначалните ъгли, под които да бъдат райетата. От там: дебелината на всяко райе е колкото дебелината на стандартно хартиено тиксо. По този начин не трябва да мерите с линия, ако правите прости форми. Изберете нещо, което да ви води.

Внимание: ако правите шаблона сами и използвате лепенка, задължително използвайте хартиено тиксо или специална лепенка за боядисване. На всичко останало лепилото е прекалено силно и ще свали долния слой боя, който ви е основа.

Оразмерявате, лепите шаблона, внимателно изкарвате всички балончета (много, много важно).

5. Боядисване, част 2
След като сте сигурни, че шаблонът ви харесва (защото тук е моментът, в който можете наистина да прецените) - боядисайте внимателно! Със сигурност ще са нужни повече от една ръка, особено ако боядисвате по-тъмна основа с по-светъл цвят.

Изчаквайте по-дълго между ръцете боя, защото хартиеното тиксо, макар и здраво залепено, започва да се сбръчква след като се намокри.

6. Сваляне на шаблона
Много, ама много внимателно свалете шаблона. Особено ако е от хартиено тиксо. И особено ако сте нетърпеливи да видите резултата. Колкото по-бързо отлепите лепенката, толкова по-голям е шансът да прецакате положението.

Веднага след като махнете лепенката с влажен парцал и много внимателно изтъркайте лепилото, което е останало по дъската. Аз, за жалост, това не го направих когато трябваше, и после трудно свалих остатъците от лепило.



7. Закачете
Независимо дали ще е прикрепена към леглото ви, или ще е закачена на стената - закачайте таблата здраво, защото не е хубаво да ви падне на главата докато спите :)))

Ето и някои от любимите ми алтернативни табли за легла, които ми попаднаха в интернет:











Надявам се да съм ви била полезна.

До скоро!

4 comments

  1. Прекрасно, много ми харесаха идеите!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво! Много приятно се е получило.

    ОтговорИзтриване
  3. Браво.
    Да подчертая само два технически аспекта. Мат, сатен и гланц са типове гланцност, която масово реално е мат -20%, сатен казват масово на 50%, а лак на 100% > гланцност > лъскавост.
    Когато се ползва продукт на водна основа трябва да е свалена старата основа, защото вероятно на стара мебел да е полиуретан. А водните с полиуретаните не се обичат и става...
    Преди месец и аз си освежих таблата, но в доста по артистичен стил.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, прав си, благодаря за допълнението :) При мен нямаше нужда да свалям старата основа, защото използвах страната на таблата, която не е боядисана :))

      Изтриване