16 неща, които не знаеш за БАРМАНИТЕ

01. Барманите имат собствен живот. Освен зад дървената плоскост, колкото и странно да звучи, барманите имат собствен дом, интереси, прибира...

01. Барманите имат собствен живот. Освен зад дървената плоскост, колкото и странно да звучи, барманите имат собствен дом, интереси, прибират се, четат книги и гледат филми, дори се хранят на различно място от работното си.



02. Барманите не винаги изпиват шотовете си. Ако почерпиш някой наливач шот, само и само да къркаш с него - наблюдавай го добре. Имаме си трикове, в които не поглъщаме алкохолната течност и по този начин само ти си пиян.


FREECOCAINE.TUMBLR.COM

03. Барманите знаят кунг-фу. Не всички, но повечето могат да се справят с неприятни ситуации и ти препоръчвам да не посягаш зад бара. Най-малкото си на негова територия и предполагам повечето хора там са негови приятели, които ще го защитят.


CHEEZBURGER.COM

04. Ние не познаваме всички. Знам, че е яко да заведеш мацка и да кажеш, че сте приятели с барманчето, но той най-вероятно помни само какво пиеш, а не подробности, като Име например. Предполага се, че няма да ти обърне внимание в светлата част на денонощието.


TELEVANDALIST.COM

05. Коктейлът, който пиеш в кварталната кръчма, най-често със звучно име, като "мотика", "гроб", "тутан камон", "аре бегай", "бой на мечки" и т.н. не фигурира в менюто и няма как да го знаем. Много е готино да затапиш барман за питие, но бира+водка+лимон+кафе на зърна не е официален и класически коктейл. Жалко, нали?

06. Барманът знае колко са 50 грама. Знае и дали да ти сипе толкова. Знае също, че автоматично му ставаш най-неприятния клиент, когато си поръчаш водка със сок домат отделно, а след това молиш за всички съставки на блъдимерито. Ти ли си барман или той? Идеята не е ли да опиташ неговият микс, а не тоя бълвоч дето си правиш с приятели. Сори - не си гъзар в случая.



07. Имаме ренгенови очи и свръх слух. Не човече, нямам идея какво ми казваш и не, не знам колко пари имаш в портмонето. Въпреки курса по вентрология, който всеки е принуден да практикува, дори неофициално, не всеки път прочитам по устните ви точно коя водка да ви налея.

08. Да си барман е супер забавно. Не бе, честно! Разполагаш с място, където да се събереш с твои приятели и да се забавлявате, дори успяваш и да изкарваш пари от цялата ситуация. Срещаш всякакви хора. От адвокати през музиканти, докато стигнеш до обикновени пияндета или свръх интелигентни учители, минаваш през другите бармани и завършваш с дизайнери и актьори. Алкохолът е универсален език и пред мен са се получавали жестоки комбинации.

IAMNOTALASKAYOUNG.TUMBLR.COM

09. Колегите ти са богове. Боли те петата, не ти се кърка, имаш изпит или гаджето ти свири някъде, а ти искаш да я гледаш - няма проблем, някой ще те замести. Дори при най-малкия проблем, винаги има кой да вземе смяната, а теб да те е яд, че си пропуснал историите, които научаваш непосредствено след това. Колегите ти се превръщат в най-добрите ти приятели. Или обратното ;) (намиг)

10. Въпреки клишето, барманите не се прибират всяка вечер с различни мацки и с пълни джобове. Доста често се случва последната ти клиентка да очаква продължение, но след 12/15/18 часова смяна ти няма как да го предоставиш. Случва се също последната ти клиентка да е последният човек, с който искаш да се прибереш. Без обидени, моля :)


THEREISONLYMETIME.TUMBLR.COM

11. Имаме си гаджета. Някой си имат и жени. Има и жени барманки - там е обратното. Тия мацки, дето ни търпят са толкова могъщи и готини, че разголените и разгорещени девойки не ни блазнят, дори след няколко питиета. Много ми е яко да си допивам във вас, но не мерси, искам да се прибера и да се гушкам с моето момиче/момче.


IAMCHRISBARLOW.COM

12. Барманите не са диджеи, осветители, не могат да ти гледат колата докато хапваш, не могат да ти приберат якето в склада и не могат да те пуснат в служебната тоалетна. Всъщност, могат всички тези неща, но не винаги искат. Сори - тука пак идва моментът с трупането на точки пред твоя наливач. Погрижи се за него - той ще се погрижи за теб :)


CASEYROJAS.TUMBLR.COM

13. Не мразим другите места и заведения. Не се притеснявай и да кажеш, че "еди-къде-си" е било забавно. Почти съм сигурен, че познаваме хора при "конкуренцията" и само можем да се радваме за тях. Ние сме голяма общност и двигател на нощния живот на София (в случая), подкрепяме се и се пазим. Ние сме приятели и споделяме една обща страст - да виждаме, че хората се забавляват и им е приятно. Няма мръсни номера.

14. Вярно е, че не бачкаме в офис и нямаме строго определено работно време, професията ни изглежда като една голяма шега и сякаш всеки може да я върши, но целият бранш е доста сложен и непредвидим. Изискват се тренировки, лишения, изисква се психическа мощ и много, много отдаденост.

15. Барманите са лицата на заведението и трябва да имат индивидуалност. Открий твоята позиция, бъди вечно забавен или приятно кисел - винаги трябва да знаеш какво отличава теб от другите колеги. Не се срамувай да показваш собствен стил, бъди култов и работи за себе си. Изглеждай добре, слушай съвети, показвай се и на други места - това само ще ти помогне. Опитай се да бъдеш важна част от Екип, не оставай сам. Бъди общителен и не се затваряй.


gifloop.tumblr.com

16. Бара е сцена, а барманството е роля. Доста често барманът няма нищо общо с човека, който ще срещнеш някъде или вече познаваш. Така че - нека старите приятели не се засягат, че точно сега не ти се говори за случката в 3ти клас, а новите - да не мислят, че те познават изцяло. Те познават бармана, не характера и личността. Бара е сцена и трябва да се представиш добре, ако успееш пък и да плениш някой в тая професия - още по-добре. Ако те блазнят само лесните пари и жените обаче - не си за тук.

И завършвам с думи на моят приятел и кумир в барманството - Дон Мигел: Ако отиваш на работа с нежелание, по-добре изобщо не отивай.

За Стари Градски отговори барманът Иван Стоичков



2 comments

  1. Супер сте,много точно и готино, рядко някой си спомня че всички все пак сме и хора.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване